La normativa catalana sobre residus preveu que tots els municipis, independentment del seu nombre d'habitants, han d'oferir el servei de recollida selectiva de la fracció orgànica dels residus municipals (FORM) a la ciutadania.
L'Agència de Residus de Catalunya ha rebut la planificació dels ens locals per implantar la recollida separada de la matèria orgànica (restes de menjar i restes vegetals de mida petita) en els seus municipis, tal i com els hi exigia la normativa. Aquesta planificació es recull en un document anomenat Pla de Desplegament de la FORM. Alguns municipis ho han fet particularment i altres han presentat la planificació mitjançant ens supralocals, com el Consell Comarcal de l'Alt Empordà.
La legislació també preveu que els municipis que no iniciïn la recollida selectiva de la matèria orgànica tal com preveu el seu Pla de desplegament aprovat, i que disposin en el seu àmbit territorial d’una instal·lació de tractament, hauran de pagar un cànon addicional per cada tona de rebuig aportada a la planta de resta del Centre de Tractament de Residus (CTR).
El reciclatge de residus orgànics que realitzen els ciutadans a la seva llar constitueix per als municipis una acció de prevenció de gran valor ambiental, ja que es redueix la quantitat de residus que cal recollir, transportar i gestionar en instal·lacions de tractament com el CTR de Pedret i Marzà.
L’autocompostatge és un sistema reconegut per l'Agència de Residus i a nivell europeu, com a via de gestió i tractament de la FORM en el mateix lloc on es genera. Des del Consell Comarcal s'ofereix la possibilitat d'implantar aquesta via de gestió a tots els municipis de la comarca a través del compostatge casolà i el compostatge comunitari.